Open je ogen: Fototentoonstelling over mensenhandel in Vijverpark

In het Vijverpark in Brunssum is tot 13 april 2022 de fototentoonstelling ‘Open je Ogen’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit 30 metershoge portretten en indringende verhalen van slachtoffers van mensenhandel. Met de tentoonstelling wil de gemeente Brunssum aandacht vragen voor de vaak onzichtbare mensenhandel van de 21e eeuw.

De portretten zijn in opdracht van CoMensha (het landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) tot stand gekomen, in samenwerking met stichting Open Mind. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Ernst Coppejans. De foto’s brengen de ernst en de diversiteit van mensenhandel in Nederland in beeld.

Slachtoffers
In Nederland worden jaarlijks tussen de 5.000 en 7.500 mensen slachtoffer van mensenhandel. Elk jaar komen hiervan slechts 100 tot 125 zaken voor de rechter. Het gaat daarbij om arbeidsuitbuiting of criminele uitbuiting, maar de meest voorkomende vorm is de illegale thuisprostitutie.

De meeste slachtoffers zijn kwetsbare mensen. Veel sekswerkers komen uit het buitenland, vooral uit Oost-Europa en Latijns-Amerika. Velen spreken de taal niet en kennen hun rechten niet. Ook zijn in de illegale thuisprostitutie vaak hele jonge vrouwen werkzaam, of vrouwen met een verstandelijke beperking. Wat hun achtergronden en omstandigheden ook zijn, ze hebben één ding gemeen: ze zitten vaak geketend in een situatie van dwang en onderdrukking.

Onzichtbaar
Ook kenmerkend voor de mensenhandel is dat het een onderbelicht maatschappelijk probleem is, zegt burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum:

Van der Rijt: “Veel gemeenten hebben nog geen prostitutiebeleid. Ook landelijk schiet het niet op met nieuwe, strengere wetgeving. Brunssum heeft inmiddels wel actie ondernomen. In onze nieuwe APV hebben we een nieuwe leeftijdsgrens van 21 jaar vastgelegd, waarmee we voortaan jonge vrouwen beschermen tegen prostitutie”.

Los van nieuwe wetgeving, los van meer middelen voor politie en justitie, begint de oplossing van het probleem van mensenhandel bij ons allemaal, aldus Van der Rijt. “Het begint met bewustwording. Want als je niet weet dat dit probleem in je eigen gemeente speelt, zul je er niets aan doen. En blijven de meeste slachtoffers buiten beeld. Met deze tentoonstelling hopen we een begin te maken met méér bewustwording. Vandaar de titel van deze tentoonstelling: Open je ogen”.

Tot 13 april
De tentoonstelling, in het Brunssumse Vijverpark, is in de open lucht en is vrij toegankelijk.

Het Vijverpark is gelegen in het centrum van Brunssum. Parkeergelegenheid is te vinden op het nabijgelegen Lindeplein en Alsdorfplein.

De foto’s, en de verhalen, zijn nog te zien tot 13 april 2022.